1. VOCHTPROBLEMEN IN HUIS DOOR OPTREKKEND VOCHT

Wat is optrekkend vocht en hoe ontstaat het?

Optrekkend vocht is een continu proces waarbij grondwater of andersoortig vocht de fundering en muren intrekt. Meestal treedt dit op bij oude woningen en gebouwen.

Klimaat, grondwaterniveau en steen- en metselwerk spelen hierbij een rol. Wanneer het grondwater langdurig te hoog is en het gesteente ondertussen poreus is geworden, zuigt de muur en fundering zich vol met vocht.

Hoe herken je optrekkend vocht?

Optrekkend vocht herken je aan schimmels en permanente vochtplekken aan de onderkant van de muur en bij de plinten. Ook de fundering wordt aangetast. Dit kun je controleren door tapijt of laminaat te verwijderen.

Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht en wat kun je er tegen doen?

Optrekkend vocht is een hardnekkig vochtprobleem. Omdat het vocht niet kan worden afgevoerd, blijft het gesteente permanent vochtig en verslechtert de conditie van de woning.

Dit soort vochtproblemen zijn enkel op te lossen door een fundamentele en permanente aanpak. Het vocht in de muur moet dus continue kunnen worden afgevoerd. Dit is precies wat de muurelementen van Y.B. Solutions bv doen. Na plaatsing kan het vocht op een natuurlijke wijze worden afgevoerd. Je bent voorgoed af van optrekkend vocht.

2. VOCHT IN HUIS DOOR DOORSLAAND VOCHT

Wat is doorslaand vocht en hoe ontstaat het?

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater van buiten de woning binnendringt. Als muren niet meer goed functioneren om het vocht af te voeren, blijft het vocht in de buiten- en binnenmuur opgehoopt. Veel voorkomende oorzaken zijn een poreuze of beschadigde buitenmuur. Ook kan het zijn dat de spouwmuur niet functioneert vanwege achtergebleven bouwmaterialen.

Hoe herken je doorslaand vocht?

Dit vochtprobleem kun je eenvoudig herkennen. Zowel op de buiten- als op de binnenmuur zijn langdurig vochtplekken te herkennen. In bijna alle gevallen zitten deze vochtplekken op dezelfde hoogte (buiten- en binnenmuur). Is het vochtprobleem al een tijd aanwezig, dan zijn ook schimmels zichtbaar en loopt ongedierte vrij rond.

Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht en wat kun je er tegen doen?

Teveel vocht in de buitenmuur kan bij bevriezing zorgen voor extra schade aan de woning. Het vocht verandert in ijs en zet uit waardoor buitenmuren beschadigd raken.

Ook binnenmuren ondervinden nadelige gevolgen. Het permanente vocht zorgt voor schimmels en een muffe lucht wat uiteindelijke de gezondheid aantast.

Deze vochtproblemen in de woning moeten structureel worden opgelost. De muurelementen van Y.B. Solutions bv vochtbestrijding bieden dan een permanente oplossing.

3. VOCHT IN HUIS DOOR CONDENSATIE

Wat is condensatie vocht en hoe ontstaat het?

Waar geleefd wordt is vocht. Omdat we douchen, de was drogen en koken is er een permanente aanvoer van overtollig vocht.

Hoe herken je condensatie vocht?

Condensatie vocht herken je vooral aan condens op de ramen. Ook voelt de woning vaak klam aan. Condensatie vocht trekt ook snel in de stoffering van meubels en kleding die in de kledingkast hangt waardoor kleding muf gaat ruiken.

Wat zijn de gevolgen van condensatie vocht en wat kun je er tegen doen?

Vochtproblemen in huis door condensatievocht komt vaak voor, maar is gelukkig eenvoudig op te lossen door voldoende te ventileren. Zodra je vermoedt dat je last hebt van teveel condensatie vocht, zet je enkele ramen open en kan het vocht naar buiten. Zorg bovendien voor een luchtafvoersysteem in de keuken en in de badkamer en laat de was zoveel mogelijk buiten drogen.

4. VOCHTPROBLEMEN DOOR LEKKEN IN LEIDINGEN & AFVOERBUIZEN

Wat is vocht in huis door lekkage en hoe ontstaat het?

Elke woning heeft een netwerk van leidingen liggen. Waterleidingen en afvoerbuizen die in de muren zijn weggewerkt. Wanneer deze leidingen gaan lekken, ontstaat er vocht in huis door lekkage en zorgt voor een permanente aanvoer van vocht in de muur. Leidingen kunnen gaan lekken vanwege ouderdom of het verkeerd monteren van bijvoorbeeld een nieuwe kraan.

Hoe herken je vocht in huis door lekkage?

Wanneer er minuscule kleine scheurtjes ontstaan in de buizen, zullen de muren rondom die plekken vochtig worden en uiteindelijk vochtplekken en schimmels vertonen. Zitten de leidingen achter tegels verwerkt, dan is het niet direct te herkennen totdat de tegels beginnen los te laten.Ontstaan er grotere scheuren in leidingen, dan kunnen er al vrij snel natte plekken (of zelfs plassen) ontstaan vanwege de waterdruk in de leidingen.

Wat zijn de gevolgen van vocht in huis door lekkage en wat kun je er tegen doen?

Wanneer leidingen lek zijn, dan is er sprake van een acuut vochtprobleem. Doordat lekkage zorgt voor een flinke toename van vocht in korte tijd kan het flinke schade berokkenen.

Zodra het vocht de contactdozen bereikt ontstaat er zelfs levensgevaar. Merk je dat er sprake is van lekkage, sluit dan direct de hoofdkraan en bel een loodgieter om dit soort vochtproblemen in huis zo snel mogelijk op te laten lossen.

5. VOCHTPROBLEMEN DOOR ISOLATIE- EN CONSTRUCTIEFOUTEN

Wat zijn deze vochtproblemen?

Tegenwoordig is elke woning goed geïsoleerd. Soms te goed. Zo goed zelfs dat condensatievocht niet naar buiten kan (zie: 3. Vochtproblemen door condensatie vocht). Maar vaak ontstaan er ook vochtproblemen door constructiefouten tijdens het na-isoleren van de woning.

Er kunnen warmtebruggen ontstaan doordat het isolatiemateriaal niet goed is verdeeld in de spouwmuur. Ook gebeurt het regelmatig dat er tijdens de bouw restafval is achtergebleven wat zorgt voor eenzelfde probleem.

Hoe herken je deze vochtproblemen?

Het vocht gaat zich ophopen in de binnenmuur en in de spouw waardoor vochtplekken en schimmels ontstaan. Aan de buitenkant van de muur is meestal niets te zien, maar de gevolgen zijn duidelijk zichtbaar aan de binnenkant van de woning.

Omdat doorslaand vocht en optrekkend vocht soortgelijke plekken vertonen, is het verstandig om een vochtbestrijdingsexpert het vochtprobleem te laten onderzoeken.

Wat zijn de gevolgen van deze vochtproblemen?

Bij dit soort fouten is een deel van de spouwmuurfunctie, en daarmee de luchtcirculatie, verstoord waardoor er teveel aan vocht in de spouwmuur blijft zitten. Dit resulteert in vochtige muren. Bij dit soort vochtproblemen in huis kan het helpen de buitenmuur waterafstondend te maken.

Laatste nieuwtjes en updates?

Voor de laatste info en updates bestaat er geen communicatievorm zo snel en interactief als onze Facebook “YB SOLUTIONS” pagina! Vergeet ons zeker niet verder te volgen en LIKE ons op Facebook.